Malaysia Dateline

1MDB: Rosmah dan Najib masing-masing tuntut gelang berlian dan jam tangan

Suami isteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor masing-masing menuntut gelang berlian dan jam tangan yang didakwa berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Rosmah mahu menuntuk seutas gelang berlian bernilai AS$220,000 manakala Najib Razak menuntut tujuh jam tangan masing-masing disimpan di bilik kebal Bank Negara Malaysia (BNM).

Gelang dan jam tangan itu antara barang disita polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences pada Mei 2018, yang didakwa berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

1MDB: Rosmah dan Najib masing-masing tuntut gelang berlian dan jam tangan
Barang yang disita polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences pada Mei 2018

Bagaimanapun menurut Peguam Rosmah, Azamuddin Abd Aziz berkata, anak guam juga perlu mengesahkan gelang itu menerusi gambar yang akan diserahkan pihak pendakwaan hari ini.

“Saya menerima arahan anak guam mengenai isu gelang itu yang turut dituntut Global Royalty Trading SAL. Saya memohon tiga, empat hari atau paling lama seminggu untuk arahan selanjutnya daripada Rosmah,” katanya dipetik Harian Metro.

Beliau berkata demikian pada pengurusan kes berkenaan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Muhammad Jamil Hussin, hari ini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Faten Hadni Khairuddin, manakala Global Royalty dan Najib masing-masing diwakili peguam, Datuk David Gurupatham serta Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Pada 25 Julai 2020, Najib dan Rosmah memeriksa 306 beg tangan, 401 jam tangan, 16 aksesori jam tangan dan 234 cermin mata yang turut disita dari premis sama.

Pada 2019, pihak pendakwaan memfailkan permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings bagi menyita pelbagai barang termasuk 11,991 barang kemas, 401 jam tangan, 16 jam tangan aksesori, 234 pasang cermin mata dan 306 beg tangan serta wang tunai dalam pelbagai denominasi berjumlah RM114,164,393.44.

Sementara itu, Gurupatham mengesahkan Rosmah tidak pernah memeriksa gelang itu sebelum ini yang disimpan dalam bilik kebal berkenaan.

“Untuk rekod, Rosmah mengetepikan hak untuk periksa barang kemas terbabit. Pegawai penyiasat yang bertugas juga sudah periksa setiap barang dalam bilik itu pada tahun lalu.

“Pegawai dikenali Superintendan Foo (Wei Min) kemudian mengesahkan gelang itu milik Global Property,” katanya.

Muhammad Shafee pula memohon kepada mahkamah untuk pengurusan kes tuntutan barang berkenaan diadakan secara berasingan.

“Ada dua perkara berlainan iaitu satu kes Najib dan satu lagi Rosmah. Berkenaan gelang itu, kita dapat arahan jelas daripada Najib bahawa beliau tidak akan membuat sebarang tuntutan dan Rosmah akan membuat keputusan mengenainya,” katanya.

Susulan itu, Faten Hadni menolak cadangan Muhammad Shafee itu kerana kedua-kedua kes saling berkait dengan isu 1MDB.

“Oleh demikian, kes itu perlu kekal didengar secara serentak. Namun di pihak pendakwaan, kami memerlukan masa untuk meminda notis usul,” katanya.

Selepas mendengar hujahan semua pihak, hakim menetapkan 8 Jun depan untuk pengurusan kes itu secara serentak.

Baca juga: Jangan terkejut ada besi dalam bangle emas, kena tahu fungsinya bukan saja-saja letak

Baca juga: 21 terkorban akibat tembakan rambang di sekolah dekat Texas