Malaysia Dateline

Apa tanda musim hujan lebat? Ini 6 petua generasi lama Terengganu ramal banjir

Orang Melayu dahulu sebenarnya mempunyai ilmu berkaitan perubahan alam dihuninya termasuklah tanda musim hujan lebat.

Menurut Mohd Salleh Mazukhi, ilmu kebijaksanaan Melayu terutama orang Terengganu dalam memahami alam sekelilingnya itu bukanlah ilmu nujum.

Namun, jelasnya, ada penjelasan saitifik mengikut astronomi seperti penjajaran planet dan bintang bintang, musim monsun timur laut dan penandaan musim hujan lebat.

Pengetahuan generasi Melayu silam juga merangkumi hal berkaitan guruh dan petir serta pembentukan gumpalan awan kumulus yang rendah.

Tegasnya, pakar-pakar kita di universiti tempatan wajar membuat kajian mendalam tentang kearifan tempatan orang Melayu berkenaan cuaca.

Keadaan Pulau Duyong semasa bah besar melanda Terengganu pada 1965. 

Ikuti 6 petua generasi lama Terengganu dalam meramal banjir seperti dikongsikan ganutalgia.blogspot:

Berdasarkan beberapa maklumat daripada generasi tua di Terengganu, mereka menceritakan beberapa kaedah dan teknik dalam meramal kejadian alam, terutama banjir yang akan melanda kawasan mereka melalui beberapa keadaan.

  1. Bintang Tujuh Beradik

Menurut nelayan di sekitar Muara Besar Marang, jasad samawi memainkan peranan dalam menunjukkan bermulanya musim tengkujuh.

Bintang Tujuh Beradik akan keluar di dada langit, terutamanya pada awal malam dengan kedudukan antara 30 hingga 45 darjah.

Bintang berkenaan berada dalam keadaan tersusun dan selari, dengan kedudukan menegak dan rapat antara satu sama lain. Ketujuh-tujuh bintang ini didakwa sebagai punca kepada gelaran Tengkujuh yang merujuk kepada bermulanya musim monsun di Pantai Timur.

  1. Guruh Pemberitahuan

Melalui petua ramalan generasi lama di Terengganu, pada permulaan bulan September / Oktober, guruh yang berbunyi kuat pada waktu tengah hari / sejurus sebelum waktu Zohor merupakan petanda masuknya musim hujan. Guruh berkenaan akan berbunyi, biasanya pada tengah hari dalam keadaan cuaca panas terik.

Versi masyarakat darat mengatakan bahawa guruh berkenaan berbunyi di perbukitan Tanah Tinggi Terengganu manakala versi masyarakat pantai mengatakan guruh berkenaan berbunyi di Laut Besar (Laut China Selatan).

  1. Guruh Amaran

Guruh amaran biasanya dikesan sejurus sebelum bermulanya sesi curahan hujan lebat. Bunyinya seperti dentuman gendang dan berlarutan sehingga 30 saat sebelum berhenti.
Selepas itu, tiada bunyi guruh dikesan dan hujan mulai lebat, menandakan bermulanya sesi curahan hujan.

  1. Hujan Malam Jumaat

Andainya hujan bermula pada malam Jumaat dengan keadaan kaki langit yang gelap (pada pandangan masyarakat pantai), ia menandakan bahawa hujan tidak akan berhenti sehingga ‘bertemu ketika’ iaitu sehingga malam jumaat minggu seterusnya.

Cuaca pada minggu berkenaan tidak akan menentu, dengan hujan dan mendung bersilih ganti. Keadaan seperti ini akan menjurus kepada berlakunya banjir.

Bah Merah 1926 di Kampung Cina, Kuala Terengganu.
  1. Haiwan Merayap
    Pemerhatian kepada tahap ketinggian aras air banjir biasanya diperhatikan pada gerak geri haiwan, terutamanya semut.

Kadar perubahan sarang dan tahap ketinggian semut berpindah sarang memberi petunjuk kepada manusia mengenai aras ketinggian air banjir.

  1. Kitaran Banjir Teruk

Terdapat pendapat kitaran banjir teruk yang berbeza di tempat yang berbeza, terdapat kitaran 2 tahun, 5 tahun, 10 tahun, 50 tahun dan 100 tahun sekali. Tahun berlakunya kitaran tersebut adalah berbeza di tempat yang berbeza di Terengganu khususnya.

Antara yang dicatatkan di lokasi tertentu dan mempunyai rekod bertulis adalah:

i) Banjir 1926 (Bah Merah) – Keseluruhan Terengganu kecuali Besut
ii) Banjir 1965/67 – Kuala Terengganu
iii) Banjir 1986 – Keseluruhan Terengganu

Kesimpulannya, generasi terdahulu mempunyai pelbagai teori dan pemerhatian terhadap alam, yang memungkinkan mereka untuk terus memahami aturan kehidupan yang ditentukan oleh Allah Ta’ala di bumi ini.

Sesungguhnya kejadian banjir dan musim hujan yang melanda adalah satu ketetapan yang berlaku di dalam aturan alam, pasti berlaku di seluruh Terengganu, dan masyarakat nusabangsa Terengganu menghadapinya dengan penuh kesabaran dan kekuatan selama wujudnya negeri ini melebihi 700 tahun yang lalu.

“Kalu Takuk Kene Boh, Dok Soh Duduk Di Tranung”

Baca juga Sungai Furat makin kering, ini nasihat ustaz supaya kita bersedia

Baca juga Hanya sebab mahu putuskan hubungan, wanita ditekup muka dengan bantal hingga maut