Malaysia Dateline

Berhentilah gugat kerajaan, rakyat mahu kita maju ke depan

Pas nampaknya tidak pernah reda kebencian dengan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI). Baru-baru ini pula sebelum YAB Perdana Menteri mengumumkan kabinetnya, seorang ahli jawatankuasa Pas Pusat berkata bahawa PM sangat lambat bertindak mengumumkan barisan kabinet pentadbirannya. Beliau mendakwa PM lebih menumpu atau terlalu fokus kepada aktivit sosial. Apalah bengap sangat.

YAB Perdana Menteri sebenarnya telah mengambil tindakan sangat awlawiyat iaini memberi keutamaan kepada penyelesaian isu utama rakyat pada ketika ini, iaini bebanan kehidupan rakyat. Ini bukan agenda menyediakan “mi celup” seperti yang dilaksanakan kerajaan terdahulu. Ia memerlukan YAB PM bersama pasukan kementerian memberikan taklimat, menyusun strategi, mencerakinkan strategi dan bertindak.

YAB PM telah memberikan masa dua minggu kepada pasukannya untuk mencari jalan penyelesaian yang melibatkan banyak perkara. Termasuk isu subsidi, kecukupan bahan makanan, keselamatan makanan (food security), harga mampu bagi rakyat tanpa membebankan peniaga dan rakyat (win-win), kelestarian (sustainability) dan pelan jangka pendek dan jangka panjang. Ia memerlukan ketelitian dan runding-cara yang telus serta pendekatan strategik lagi dinamik. Perdana Menteri patut di puji kerana usaha dan jiwa rakyatnya, bukannya di tohmah. Jangan jadi seperti “katak ditimpa kemarau”, berkeluh kesah dalam hal yang anda tidak perlu perihatin pun, kerana selama ini pun anda tidak perihatin terhadap rakyat.

Cubalah berlapang dada dan perhatikan keyakinan antarabangsa terhadap pasaran saham dan kedudukan matawang. Bloomberg melaporkan sebaik sahaja DSAI mengangkat sumpah, ringgit melonjak sebanyak 0.9% dan terus meningkat, pasaran saham rancak kerana timbul keyakinan. Tindakan dan ulasan-ulasan bodoh tanpa data dan fakta hanya akan menghuru-harakan pemikiran rakyat, sedangkan negara kini bergerak secara progresif. Hentikanlah ulasan dan bebelan anda, kerana ia amat kotor dan paling tidak bertanggung-jawab. Ketaksuban yang melampau-lampau hanyalah usaha untuk mengkhianati kerajaan sedia-ada.

Sudahlah menyatakan kerajaan perpaduan ini ‘kerajaan zina’ dengan memberikan alasan kebebasan bersuara. Mana akhlak dan tarbiyah anda. Ini amat keterlaluan. Kemudian muncul pula tohmahan bahawa kabinet ini adalah “kerajaan luar tabii”. Sedang apa yang dipersembahkan dan dikenankan oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, adalah “Kabinet Perpaduan”. Sedang anda menolak “olive branch” perpaduan yang dihulurkan, maka janganlah terus-terusan mahu merungkai perpaduan yang sedang dibina dan diperkukuh. Hentikan gerak saraf anda untuk menghancurkan perpaduan dan kerajaan Malaysia. Berjiwa besarlah.

Kerajaan ini adalah kerajaan Malaysia, kerajaan yang sah dengan perkenan SPB YDA. Perdana Menteri telah mengangkat sumua, semua prosesnya sah di sisi perlembagaan negara. Kabinet juga telah dibentuk, dengan perkenan SPB YDA. Ia bukan kerajaan tebuk atap lagi. Sudah, sudahlah menggerakkan apa jua langkah untuk meruntuhkan kerajaan yang sedang bertungkus lumus memulihkan ekonomi, memperbaiki tadbir urus negara, reformasi pentadbiran dan menangani kos sara hidup rakyat. Jadilah pembangkang yang bermaruah kerana anda memilih untuk menjadi pembangkang. Jadilah pembangkang yang berfakta dan mempunyai data untuk membantu kerajaan dalam proses semak-imbang. Bukan pembangkang mulut busuk, jiwa rosak dan hati penuh kedengkian.

Zaman telah berubah. Rakyat mahukan kerajaan dan ahli parlimen yang bermaklumat, menggunakan segala sumber yang sahih dalam berhujah, data-data benar (real data) dan pendekatan strategik untuk membangunkan negara. Rakyat sudah muak dengan anggota parlimen hentam keromo, tidak berbahas dengan fakta dan angka yang benar (facts and figures), hujah bodoh, sumbang dan hujah lakonan lawak jenaka. Enough is enough.

Rakyat mahukan kepimpinan yang sopan berakhlak, bukan yang memperagakan perut buncit di khalayak tanpa baju. Rakyat mahukan ulama’ yang benar, bukan ulama’ yang berfikiran sempit, senget dan tidak habis-habis membangkitkan keresahan supaya langkah diambil untuk meruntuhkan kerajaan. Rakyat mahukan pemimpin yang agresif bukan melebal yang khilaf dengannya seperti kera atau tupai! Yang mulut busuk, hangit pergilah bersihkan, mulut busuk anda yang hanya akan menyebabkan jika rakyat terhidu pelempiasan virus yang mendatang pandemik yang membawa bencana kepada rakyat. Janganlah meroyan, kerana meroyan itu masaalah mental yang serius. Tanda-tanda itu telah kelihatan.

Jangan meroyan kenana tulisan ini bukan dari anggota DAP tetapi kerana kecintaan kepada kebenaran dan mahukan reformasi institusi yang terbaik untuk rakyat dan negara. Pakukan anda yang telah menebuk atap dahulu telah terbukti gagal melaksanakannya.


Penulis merupakan Fellow Islamic Academy of Science, yang berpengkalan di Jordan. Penulisan ini merupakan pendapat dan pandangan penulis dan bukan melambangkan pendirian akademi.

BACA JUGA Kenapa Anwar jadi Menteri Kewangan?

DAN JUGA Tiada perhimpunan 8 Disember ini – Amaran! Jangan sebar video ancam ketenteraman awam