Malaysia Dateline

Buat pengundi kali pertama, jangan bawa telefon bimbit ketika mengundi, ini 10 peraturan yang anda perlu tahu

Masanya sudah tiba. Bagi pengundi yang pertama kali mengundi, tentunya anda tertanya-tanya bagaimana mahu mengundi dan memastikan kertas undi anda diterima.

Untuk makluman, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah menetapkan beberapa garis panduan baru ketika hari pengundian sempena Pilihan Raya Umum Ke-15 hari ini.

Antaranya adalah larangan menggunakan telefon bimbit ketika berada di pusat mengundi.

Kami kongsikan 10 langkah penting yang perlu diikuti ketika hari pengundian. Sumber diambil dari laman Facebook rasmi Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

Turutan mengundi semasa berada di bilik undi:

1) Masuk bilik undi – anda boleh masuk apabila dibenarkan oleh anggota polis yang bertugas mengawal selia pintu masuk di bilik undi.

2) Serah Mykad – serahkan Mykad atau dokumen pengenalan diri dan slip semakan (jika ada) kepada Kerani Pengundian Pertama. Tunjukkan kedua-dua belah tangan untuk diperiksa.

3) Semakan Mykad – kerani pengundian pertama akan memberikan Mykad atau dokumen pengenalan diri pengundi kepada kerani pengundian kedua untuk pengesahan.

Pastikan nombor kad pengenalan dan nama anda yang disebut oleh kerani pengundian pertama adalah tepat.

4) Celup jari – bergerak ke hadapan kerani pengundian kedua. Celupkan jari telunjuk tangan kiri ke dalam botol dakwat pilihan raya apabila diminta oleh kerani pengundian kedua.

5) Kertas Undi – anda akan menerima kertas undi daripada kerani pengundian ketiga.

6) Tinggalkan telefon – anda akan bergerak ke meja ketua tempat mengundi (KTM) untuk meninggalkan telefon bimbit/pintar.

7) Pilih calon – bergerak ke petak undi dan tandakan ‘X’ pada ruang kosong bersebelahan dengan nama dan simbol calon dalam kertas undi dengan menggunakan pen. Anda hanya boleh pilih satu calon sahaja.

8) Peti Undi – masukkan semula kertas undi tadi ke dalam peti undi yang betul.

9) Ambil semula telefon – bergerak ke meja KTM sekali lagi untuk mengambil semula telefon bimbit/pintar yang diletakkan tadi.

10) Beredar- segera tinggalkan tempat mengundi setelah selesai mengundi.

Langkah penyerahan telefon bimbit bermula pada langkah ke enam.

Jika dilihat melalui infografik yang dikongsikan, pengundi diminta untuk bergerak ke meja ketua tempat mengundi (KTM) untuk meninggalkan telefon bimbit selepas menerima kertas undi.

Ketika membuang undi, pengundi hanya boleh memilih satu calon dan memasukkannya ke dalam peti undi.

Setelah selesai mengundi, pengundi akan bergerak ke meja KTM semula untuk mengambil telefon bimbit yang ditinggalkan dan terus keluar daripada tempat mengundi.

Pastikan anda meninggalkan telefon bimbit di meja KTM. Langkah ini penting bagi mengelakkan daripada dikenakan sebarang tindakan tegas oleh petugas SPR.

CARA SEMAK TEMPAT MENGUNDI:
– Portal rasmi spr.gov.my
– Hubungi ibu pejabat SPR 03-8892 7018
– Semak dalam portal MySPR Semak di mysprsemak.spr.gov.my

Baca juga: Pengundi sokong Gombak kekal di bawah PH, Amiruddin seru jadikan Selangor negeri tertinggi catat peratusan mengundi

Baca juga: Lelaki ini bikin ‘gempar’, tunggang basikal bawa 9 anak