Malaysia Dateline

Hapuskan ‘daftar masuk’ MySejahtera ketika fasa peralihan endemik

Kerajaan digesa hapuskan ‘daftar masuk’ di MySejahtera ketika fasa peralihan endemik.

Kerajaan Persekutuan dan Kementerian Kesihatan harus mula menghapuskan keperluan orang ramai untuk “daftar masuk” di MySejahtera mereka ketika masuk fasa peralihan endemik.

Rakyat perlu belajar untuk hidup dengan Covid-19 apabila rancangan kerajaan untuk membuka sempadan dan mengurangkan sekatan.

Ahli Parlimen Bandar Kuching Kelvin Yii berkata, SOP telah berubah di mana kuarantin tidak lagi diperlukan untuk hubungan rapat dan strategi ujian hanya untuk bergejala, jadi fungsi “daftar masuk” mempunyai sedikit nilai epidemiologi.

Hapuskan 'daftar masuk' MySejahtera ketika fasa peralihan endemik
Kerajaan mesti menjelaskan semua kebimbangan yang dibangkitkan dan membenarkan MySejahtera ini disiasat melalui suruhanjaya bebas.

Tujuan utama untuk ciri “daftar masuk” adalah untuk pengesanan kenalan dan ia adalah penting ketika itu, apabila strategi adalah untuk membendung penularan dan juga mitigasi.

“Hakikatnya, berjuta-juta rakyat Malaysia mematuhi arahan kerajaan untuk “daftar masuk” dengan MySejahtera, malah ramai yang didenda ribuan ringgit kerana tidak berbuat demikian.

“Tetapi berapa banyak kes yang benar-benar dikesan dan orang ramai dimaklumkan melalui ciri pengesanan kenalan “daftar masuk” di bawah MySejahtera.

“Dengan ini juga, ia juga membantu menangani beberapa kebimbangan orang ramai mengenai privasi data dan pemilikan data kerana data “daftar masuk” atau “pengawasan” sedemikian tidak lagi dimasukkan ke dalam aplikasi,”kata beliau.

Katanya, kerajaan mesti menjelaskan semua kebimbangan yang dibangkitkan dan membenarkan MySejahtera ini disiasat melalui suruhanjaya bebas.

Tambahnya, bagi tadbir urus dan akauntabiliti yang paling ketat digunakan terutamanya apabila berurusan dengan sejumlah besar data peribadi yang sangat sensitif.

“Ciri pengesanan kenalan sedemikian boleh dinaik taraf sebagai persediaan menghadapi wabak masa depan dan hanya diaktifkan semula apabila tiba masanya untuk memastikan kita tidak ketinggalan lagi dalam mengawal penularan sebarang penyakit berjangkit.

“Pada masa ini Aplikasi MySejahtera juga boleh ditukar menjadi “Sistem Pas Hijau”.

“Di bawah sistem Pas Hijau, hanya individu yang berstatus ‘hijau’ di MySejahtera, akan dibenarkan menjalankan aktiviti yang dibenarkan seperti yang ditetapkan oleh kerajaan terutamanya dalam perjalanan, tempoh kuarantin atau membuktikan kesahihan Covid- 19 keputusan ujian untuk mendapatkan kemasukan ke tempat tertentu seperti yang ditetapkan oleh kerajaan.

“Jadi, apa yang perlu kita lakukan ialah menunjukkan kepada pihak berkuasa di mana-mana pintu masuk daripada mengimbas kod QR.

“Jika perlu pihak berkuasa boleh mengimbas kod QR kami secara rawak untuk mengesahkan ketulenan sijil vaksinasi kami atau pun keputusan ujian dari semasa ke semasa untuk aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan,” cadang beliau.

Kelvin juga berkata untuk melindungi ketulenan sijil vaksinasi tersebut dengan lebih baik, ia perlu dipindahkan ke ‘blockchain’.

Ini kerana katanya, terdapat pelbagai dakwaan bahawa MySejahtera mudah digodam dan status di MySejahtera boleh diubah dan ditukar dengan mudah.

“Itulah sebabnya mekanisme pengesahan melalui blockchain adalah sangat penting yang telah digunakan untuk pengiktirafan sijil vaksin antara negara.

“Oleh itu, apabila kita beralih ke endemisiti, strategi kita mesti berubah dan keperluan berbeza oleh kerajaan mesti disokong oleh data dan sains serta menambah nilai epidemiologi,” ujarnya lagi.

Baca juga: https://malaysiadateline.com/jawapan-kj-tidak-meyakinkan-rakyat-mungkin-perlu-pertimbang-uninstall-mysejahtera/