Malaysia Dateline

Jho Low 1MDB

Ismail perlu berterus-terang sama ada meluluskan keputusan AG bertemu wakil Jho Low

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob perlu berterus-terang sama ada meluluskan keputusan Peguam Negara (AG) Idrus Harun membenarkan Jabatan Peguam Negara Dan agensi kerajaan yang tidak diketahui bertemu wakil Jho Low.

Perdana Menteri Ismail Sabri harus menjelaskan sama ada beliau telah dimaklumkan dan meluluskan keputusan Peguam Negara Idrus Harun membenarkan Jabatan Peguam Negara dan agensi kerajaan yang tidak diketahui bertemu wakil penjenayah yang dikehendaki, Jho Low.

Difahamkan bahawa Kementerian-kementerian penting yang berkaitan tidak dimaklumkan berkenaan mesyuarat ini yang membawa kepada persoalan yang membimbangkan sama ada keputusan untuk bertemu wakil Jho Low dilakukan secara persendirian dan sembarangan oleh Idrus.

Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng mempersoalkan, jika Ismail tidak mengetahui perkara ini, bolehkah Idrus bertindak secara bebas tanpa pengetahuan kerajaan dalam perkara dasar yang begitu penting?

Ismail perlu berterus-terang sama ada meluluskan keputusan AG bertemu wakil Jho Low
Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun

“Jika Ismail sedar dan memberi persetujuan kepada Idrus dalam membenarkan pertemuan dengan wakil Jho Low, adakah Ismail mempunyai kuasa untuk berbuat demikian tanpa kelulusan Kabinet, memandangkan kementerian-kementerian penting dibiarkan tanpa dimaklumkan.

“Ismail harus menjelaskan keadaan yang bercelaru ini untuk mengelakkan spekulasi liar yang hanya akan menjejaskan tindakan berterusan bukan sahaja terhadap mereka yang bertanggungjawab dalam skandal 1MDB tetapi juga pemulihan aset kewangannya,” katanya.

Katanya, daripada cuba menangkap Jho Low kerana dia terikat secara undang-undang dan dikehendaki berbuat demikian, Idrus telah memilih untuk membenarkan Jabatan Peguam Negara bertemu wakil Jho Low.

“Adakah Jabatan Peguam Negara menyampaikan kepada wakil Jho Low bahawa kerajaan Malaysia menasihatkan Jho Low supaya menyerahkan diri kepada pihak berkuasa Malaysia?

“Melainkan Idrus memberikan penjelasan penuh tentang urusan memalukan ini, dia jelas tidak layak untuk menjadi Peguam Negara,” kata Guan Eng.

Tambahan pula, bagi Guan Eng kesediaan Idrus untuk melakukan perjanjian dengan Jho Low tidak jauh berbeza dengan memaafkan dan membebaskan Jho Low daripada jenayah dan peranannya yang merosakkan sebagai salah satu dalang utama skandal kewangan RM52 bilion 1MDB, yang terbesar dalam sejarah dunia.

“Malaysia bukan sahaja akan dikecam dan dimalukan, malah penjenayah yang terlibat dalam mencuri wang secara rasuah boleh terlepas daripada hukuman hanya dengan menyerahkan sebahagian daripada keuntungan yang diperoleh secara haram.

“Dengan kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah Transparency International merosot ke paras terendah iaitu tangga 62 pada 2022 daripada 57 tahun lepas, sebarang perjanjian sedemikian akan menghakis dan menghancurkan kedudukan rasuah Malaysia sekarang lebih teruk lagi,” tambah beliau.

Baca juga: Tawar RM1.5 bilion, adakah Jho Low cuba merasuah kerajaan Malaysia?

Baca juga: Saya bukan jenis ‘manis dibibir’ tetapi menikam di belakang – Rafizi tegas tidak akan jadi seperti Azmin Ali