Malaysia Dateline

Kenyataan karut Hamzah tidak layak untuk seorang menteri kanan

Kenyataan karut Datuk Seri Hamzah Zainudin bahawa beliau akan menjadi “hebat” jika dapat meramalkan kematian dalam tahanan adalah mengejutkan dan sama sekali tidak layak untuk seorang Menteri Kanan.

Pengerusi Biro Undang-undang Antarabangsa DAP, Ramkarpal Singh berkata, sebagai Menteri Dalam Negeri itu sepatutnya memahami bahawa tahanan juga mempunyai hak asasi manusia, yang paling penting, mestilah hak untuk hidup.

Apatah lagi katanya, ia menjadi kewajipan kerajaan untuk memastikan mereka mendapat kemudahan yang sewajarnya dan tertakluk kepada keadaan berperikemanusiaan di pusat tahanan di seluruh negara.

“Lebih-lebih lagi, pandangan Hamzah bahawa apabila seseorang itu ditahan, bermakna dia telah melakukan jenayah, mengabaikan prinsip asas bahawa semua tahanan (kecuali mereka yang telah disabitkan) dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.

“Kenyataan karut Hamzah, terutamanya ketika menangani isu yang berkaitan dengan warga asing, tidak banyak memberi inspirasi kepada kerajaan kita di mata masyarakat antarabangsa mengenai perkara yang berkaitan dengan hak asasi manusia di negara ini,” katanya.

Menurut Ramkarpal, daripada Hamzah membuat komen yang tidak masuk akal itu, beliau sebaliknya harus menangani kebimbangan yang dibangkitkan dalam laporan tersebut dengan jaminan bahawa kerajaan komited untuk menambah baik keadaan di pusat tahanan di negara ini bagi mengelakkan lebih banyak kematian yang tidak perlu pada masa hadapan.

“Kegagalan beliau berbuat demikian hanya akan terus mengutuk kerajaan ini sebagai tidak berminat untuk melaksanakan pembaharuan yang amat diperlukan dalam isu yang sangat penting ini,” katanya lagi.

Hamzah dilaporkan berkata, jika dirinya tahu seseorang akan mati dan tidak meletakkan mereka dalam tahanann dan dia akan menjadi seorang yang hebat.

“Jika kita menahan mereka, itu bermakna mereka telah melakukan jenayah.

“Apabila seseorang telah melakukan jenayah, kami terpaksa mengikut undang-undang sedia ada.”

“Laporan dari Neraka: Keadaan Pusat Tahanan Imigresen di Sabah” – di mana Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta merekodkan kematian 149 warga Indonesia dalam lima tahanan Sabah. pusat selama 18 bulan antara 2021 dan 2022.

Ramkarpal turut mempersoalkan adakah Hamzah tidak menyedari bahawa intipati kebimbangan dalam laporan tersebut bukanlah mengenai “meramalkan” kematian di pusat tahanan, tetapi mengenai keadaan yang mengerikan di pusat tersebut yang mendorong laporan itu untuk melihat, antara lain, bahawa.

Ramkarpal Singh

Dalam laporan tahunan 2016, Suhakam berkata terdapat lebih 100 kematian di pusat tahanan imigresen dan 521 kematian di penjara pada 2015 dan 2016. Dua belas orang mati dalam lokap polis pada 2015.

Pada 2017, Reuters melaporkan bahawa 118 warga asing, termasuk pekerja tanpa izin, pelarian dan pencari suaka, telah meninggal dunia di pusat tahanan dalam tempoh dua tahun lepas, lebih separuh daripadanya berasal dari Myanmar.

Baca juga: Demam Mat Kilau: Ramai tampil bagi ‘review’ yang ini lebih menarik, tidak bias

Baca juga: “India kalau cakap melayu ni macam mana?” Pemuda ‘struggle’ cakap melayu slang India bikin terhibur