Malaysia Dateline

Mengapa masih terperdaya dengan dakyah membenci Kerajaan Perpaduan? Ini 6 soalan buat ‘walaun’, ‘mujahid’ Tiktok PN

Nampaknya, puak-puak yang tidak berpuas hati dengan Kerajaan Perpaduan terus menyebarkan kebencian dalam kalangan rakyat.

Hinggakan pemimpin mereka masih memainkan sentimen agama dengan adu domba kononnya kerajaan diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapat sokongan Islam yang bebal dan pihak yang nyata bermusuh terhadap Islam.

Sepanjang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) lalu, rakyat ditakut-takutkan dengan pelbagai propaganda dan fitnah melalui ribuan kandungan Tiktok yang berunsur provokatif dan ekstremis.

Walhal, terbukti komposisi kaum Kerajaan Perpaduan menyaksikan jumlah jemaah Melayu dan Bumiputera jauh lebih ramai dengan 41 orang manakala 14 orang menteri dan timbalan menteri daripada kaum Cina dan India.

Selepas tiga minggu Anwar mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri ke-10 dengan tumpuan Putrajaya menangani kos sara hidup rakyat, pihak penyebar berita palsu dan fitnah perlu merenung kembali apa yang dijaja sebelum ini.

Seorang aktivis Zaidi Yusoff ada mengemukakan enam soalan kepada golongan terbabit yang digelarnya sebagai “walaun dan mujahid Tiktok PN”:

✅ Azan dengar lagi tak?
✅ Dah berapa ramai orang Melayu masuk Kristian?
✅ Berapa negeri dah kena jajah dengan Cina?
✅ Kedutaan Israel di KL buka di mana?
✅ Dah boleh kahwin jantan sama jantan, betina sama betina?
✅ Anak-anak dah pakai skirt dan seluar pendek pergi sekolah?

Kempen PRU15 di <em>TikTok<em> dilihat menghasut anak muda dengan sentimen agama dan perkauman

Beliau berpendapat masyarakat Melayu dibimbangi menjadi katak di bawah tempurung sekiranya masih percaya dengan dakyah seperti itu.

“Orang lain dah pergi ke planet Marikh, kita masih lagi dok takut dengan momok di bawah katil.

“Janji orang yang cakap tu pakai kopiah, serban dan berjubah korang percaya bulat-bulat dengan apa yang mereka cakap.

“Lagi kesian orang cerdik pandai pun boleh termakan sama dan dok ikut jaja dakyah bodoh ni,” tegasnya.

Berdasarkan pengalamannya dalam bidang perniagaan, Zaidi juga menyifatkan golongan yang berkopiah dan berjubah sebagai tidak boleh dipercayai.

Menurutnya, nilai Islam itu sebenarnya bukan hanya terletak di lidah semata-mata sebaliknya pada akal budi dan amal.

“Sepanjang saya hidup dan berniaga, orang yang berimej macam inilah paling tak boleh percaya. Cakap manis sentiasa berlapik dengan istilah Arab, tapi akhirnya kena lipat.

“Islam bukan hanya terletak pada pakaian dan percakapan tapi lebih penting dari itu adalah perbuatan dan akhlak kita,” tambah Zaidi lagi.

Baca juga Sokongan kepada Kerajaan Perpaduan semakin kukuh