Malaysia Dateline

Minum 1/2 sudu teh minyak kelapa dara 30 minit sebelum kelas bantu meningkatkan ingatan

Minum 1/2 sudu teh minyak kelapa dara 30 minit sebelum kelas bantu meningkatkan ingatan jangka pendek, terutamanya jika anda sedang mempelajari kemahiran atau bahasa baharu.

Selain itu, antioksidan dalam minyak kelapa boleh melambatkan kehilangan ingatan, meningkatkan fungsi kognitif, dan meningkatkan keupayaan anda untuk mempelajari perkara baharu.

Jika ingatan anda mula tergelincir apabila usia anda meningkat, minyak kelapa mungkin menjadi penyelesaian. Penggunaan jangka panjang minyak kelapa boleh melambatkan kehilangan ingatan berkaitan usia.

Minyak kelapa meningkatkan ingatan yang lebih baik dengan menggalakkan neuron yang sihat. Neuron adalah unit asas otak dan sistem saraf.

Ia adalah sel yang membantu menghantar maklumat antara kawasan otak yang berbeza dan antara otak dan seluruh sistem saraf. Ingatan berkembang apabila pelbagai kumpulan neuron diaktifkan semula, dan untuk itu berlaku, otak mesti menyambungkan pengalaman ke dalam neuron.

Kajian mendapati minyak kelapa boleh membantu menjaga fikiran anda jernih dan berjaga-jaga, terutamanya apabila diambil bersama dengan senaman harian.

Memetik laporan healthiersteps.com minyak kelapa boleh membantu menjaga fikiran anda jernih dan berjaga-jaga, terutamanya apabila diambil bersama dengan senaman harian.

Sama ada duduk melalui mesyuarat lembaga yang panjang atau berjaga lewat menyelesaikan projek di tempat kerja, minyak kelapa boleh membantu meningkatkan aliran darah ke otak anda, yang meningkatkan keupayaan anda untuk berfikir dengan jelas dan cepat

Tekanan oksidatif berlaku apabila terdapat tahap radikal bebas yang lebih tinggi dalam badan anda daripada yang boleh dinetralkan oleh antioksidan. Radikal bebas menyebabkan kerosakan pada sel, yang lama kelamaan boleh membawa kepada penyakit kronik seperti penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson. Minyak kelapa mengandungi asid laurik, asid lemak rantai sederhana yang telah ditunjukkan dapat mengurangkan tekanan oksidatif dalam kajian haiwan.

Mengambil sedikit minyak kelapa setiap hari boleh mengurangkan gejala kebimbangan dan kemurungan. Asid laurik yang terdapat dalam minyak kelapa mempunyai kesan anti-bakteria, anti-kulat dan anti-virus pada kedua-dua badan dan minda, yang membantu mengurangkan keradangan—penggerak utama di sebalik kedua-dua keadaan. Minyak kelapa juga meningkatkan tahap tryptophan, asid amino yang bertindak sebagai Asid laurik dalam minyak kelapa juga boleh menggalakkan mood gembira. Ia melakukannya dengan meningkatkan tahap dopamin dalam otak anda. Dopamine ialah hormon rasa baik yang dikaitkan dengan sensasi yang menyenangkan, fungsi motor, dan peningkatan tindak balas terhadap tekanan dan emosi negatif.

Lain kali anda berasa cemas atau tertekan, cuba ambil satu sudu minyak kelapa. Ia penuh dengan trigliserida rantai sederhana pembakar lemak yang boleh membantu meningkatkan tahap tenaga anda dan mengurangkan perasaan tekanan dan kebimbangan.

Dalam satu kajian, tikus muda diberi suntikan trigliserida rantai sederhana dan kemudian terdedah kepada bahan kimia yang diketahui boleh menyebabkan kerosakan otak pada tikus tua. Tetapi mereka yang dirawat dengan MCT tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan otak. Penyelidik percaya bahawa MCT boleh membantu mencetuskan autophagy—penyingkiran bahagian sel yang rosak—yang nampaknya kurang aktif pada otak yang lebih tua.

Minum 1/2 sudu teh minyak kelapa dara 30 minit sebelum kelas bantu meningkatkan ingatan
pengambilan minyak kelapa secara tetap boleh membantu mencegah, melambatkan atau memperbaiki gejala Parkinson

Penyakit Parkinson adalah gangguan neurologi yang menjejaskan pergerakan. Terdapat dua ciri utama penyakit Parkinson: gegaran dan ketegaran otot (kekakuan). Orang yang menghidap penyakit Parkinson mempunyai kelainan dalam sel penghasil dopamin mereka di dalam otak. Sel-sel inilah yang menyelaras dan mengawal pergerakan otot.

Gejala penyakit Parkinson biasanya berkembang dengan perlahan dari semasa ke semasa. Umur purata di mana gejala bermula adalah 60 tahun, tetapi mereka boleh bermula lebih awal atau lebih lewat daripada itu. Nasib baik, pengambilan minyak kelapa secara tetap boleh membantu mencegah, melambatkan atau memperbaiki gejala.

Penyelidikan menunjukkan bahawa trigliserida rantai sederhana boleh meningkatkan fungsi saraf anda, membantu memperbaiki gegaran, sakit otot dan sembelit yang dikaitkan dengan penyakit Parkinson.

Minyak kelapa juga boleh menghentikan alpha-synuclein daripada terkumpul dalam sel otak. Alpha-synuclein ialah protein yang biasanya dinaikkan pada pesakit dengan penyakit Parkinson.

Selamat mencuba, buat pelajar-pelajar ia sangat membantu meningkatkan ingatan anda.

Baca juga: https://malaysiadateline.com/tidak-mahu-susahkan-ibu-ayah-anak-ini-tekad-berselipar-hari-pertama-ke-sekolah/

Baca juga: https://themalaysialife.com/mi-sup-juadah-terakhir-ibu-maut-selepas-tertelan-gigi-palsu/