Malaysia Dateline

Nampaknya kecewalah Mahiaddin nak jadi PM

Nampaknya kecewalah Mahiaddin nak jadi PM apabila Mahathir tidak akan menyokong Perdana Menteri yang banyak kegagalan.

Bertentangan dengan kenyataan Mukhriz Mahathir bahawa Mahiaddin Md Yasin bertemu ayahnya, Tun Mahathir Mohamad untuk mengajak kedua-dua parti bekerjasama menghadapi PRU15, Pengerusi Pejuang itu sebaliknya mengatakan tujuan Presiden Bersatu itu bertemunya adalah untuk meminta sokongan menjadi Perdana Menteri sekali lagi.

Pengesahan Tun Mahathir itu bertepatan dengan apa yang ditulis dalam blog ni pada 29 Mac lalu yang mendedahkan pertemuan tersebut ialah bagi Mahiaddin menjadi Perdana Menteri sekali lagi sebelum PRU15 dilangsungkan.

Asas utama Mahiaddin melakukannya ialah berikutan keputusan dua PRN di Melaka dan Johor yang memperlihatkan Bersatu kalah teruk kepada UMNO dan BN.

Tidak sebagaimana PRN Sabah sebelum itu yang menunjukkan Bersatu mencapai keputusan lebih baik, kekalahan di Melaka dan Johor adalah kerana jawatan Perdana Menteri sudah berpindah tangan kepada UMNO.

Lantaran itu dan kerana tidak sedia kalah dalam PRU15 akan datang, maka Mahiaddin merasakan hanya dengan merampas semula jawatan Perdana Menteri sajalah yang dapat menyelamatkan masa depan Bersatu.

Ternampak idea Mahiaddin itu bukan saja untuk menyelamatkan masa depan Bersatu, tetapi juga masa depan parti-parti pembangkang yang lain.

Dengan sebab itulah, lalu beliau sanggup menebalkan muka bertemu Tun Mahathir yang pernah ditikam sebelum ini melalui Langkah Sheraton bagi mencapai tujuan dan hasratnya itu.

Bagaimanapun, respon Tun Mahathir untuk memberi sokongan kepada Mahiaddin kembali semula menjadi Perdana Menteri itu nampaknya langsung tidak memberangsangkan.

Mahathir berkata beliau tidak tahu mengapa Mahiaddin datang meminta sokongannya.

“Dia nak saya sokong dia dalam usaha untuk jadi Perdana Menteri sekali lagi,” katanya.

Mahahir berkata, meskipun Pejuang belum membuat sebarang keputusan berhubung perkara itu, tetapi membayangkan yang beliau sama sekali tidak bersetuju dengannya.

“Saya tak tahu nak kata apa (kepada Mahiaddin).

“Saya tak jadi Perdana Menteri sebab Mahiaddin. Dia tikam belakang saya. Sekarang orang yang dia tikam belakang itu tak mati lagi,” tambah beliau.

Mahathir seterusnya menegaskan prestasi Mahiaddin sebagai Perdana Menteri sebelum ini tidak begitu baik dan tidak layak untuk mendapat sokongan daripadanya.

Nampaknya kecewalah Mahiaddin nak jadi PM
Mahiaddin jumpa Mahathir minta sokongan untuk beliau jadi PM kali ke-2

“Semasa dia jadi Perdana Menteri, ramai orang tak puas hati dengan kepimpinannya.

“Dia bukan Perdana Menteri yang baik.

“Jika dia lakukan perkara yang bagus untuk negara, saya percaya saya tak sokong pun dia boleh menang.

“Kami tidak akan menyokong Perdana Menteri yang ada banyak kegagalan sama seperti Najib,” tegas Tun Mahathir.
Alamak….pedihnya ayat Tun Mahathir!!

Nampaknya kecewalah Mahiaddin.

Baca juga: https://malaysiadateline.com/jangan-bermewah-dalam-pakej-iftar-di-hotel-di-kala-ramai-terkesan-akibat-pandemik/