Pelarian ‘red notice’ paling terkenal ada di China dengan tiga pembantunya – Wartawan ini dedah di mana lokasi Jho Low!

Oleh DANIAL HAKIM

Pelarian paling terkenal dan menjadi buruan, Low Taek Jho atau Jho Low sekarang dikatakan berada di China.

Wartawan, Bradley Hope mendedahkan individu yang memperoleh ‘red notice’ (orang dalam buruan dikehendaki untuk pendakwaan) itu ‘merayau-rayau’ di pusat beli-belah di Macau.

Penulis bersama buku ‘Billion Dollar Whale: The Man Who Fooled Wall Street, Hollywood and the World’ itu berkata, dia ada menerima beberapa foto berkaitan ahli perniagaan yang terbabit dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu.

Bradley berkata demikian menerusi perkongsian di Youtube bersama Tom Wright, menerusi episod keempat program ‘Di Mana Jho Low’.

Sebelum ini, Jho Low turut mengheret nama bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak termasuk berhubung dana sebanyak RM42 juta yang dimasukkan ke dalam akaun yang kononnya adalah daripada Raja Arab Saudi.

Selain imej Jho Low, Bradley mendakwa turut terpampang sama adalah tiga individu yang disyaki pembantu kepada lelaki berusia 40 tahun itu.

Menurutnya, foto dipercayai Jho Low yang memakai baju berkolar warna jingga dan berseluar pendek, tetapi membelakangi kamera itu dan beberapa pembantunya disalurkan oleh penyiasat persendirian.

Dakwanya lagi, dia juga ditunjukkan beberapa foto yang memaparkan imej Jho Low mendepani kamera.

Walau bagaimanapun, jelasnya, penyiasat persendirian yang tidak jelas diupah oleh pihak mana melarang beliau menggunakan foto tersebut.

Sebelum ini, Jho Low turut mengheret nama bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak termasuk berhubung dana sebanyak RM42 juta yang dimasukkan ke dalam akaun yang kononnya adalah daripada Raja Arab Saudi.

Jho Low yang membesar di Georgetown, Pulau Pinang mula menarik perhatian orang ramai ekoran ‘pencapaiannya’ menghabiskan ribuan US dollar bersama rakan-rakannya di kelab malam sekitar Manhattan semasa berumur lingkungan 20-an.

Ekoran gaya hidup super mewah itulah, muncul spekulasi tentang dari mana sumber kewangan Jho Low.

Latar pendidikannya bukan calang-calang apabila mendapat pendidikan elit di Harrow School, England seterusnya melanjutkan pengajian di Wharton School of the University of Pennsylvania di Amerika Syarikat.

Untuk rekod, akhir tahun lalu, Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani dilapor berkata, Jho Low masih belum dimasukkan ke dalam senarai Notis Merah oleh Interpol (Polis Antarabangsa).

Jelasnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat permohonan Notis Merah itu, bagaimanapun nama Jho Low dan seorang lagi buruan, Nicky Liow Soon Hee masih tidak dimasukkan dalam senarai individu dikehendaki.

Nicky merupakan pengasas Winner Dynasty Group, Nicky Liow berhubung sindiket Macau Scam.

Terdahulu, Kementerian Dalam Negeri pada November lalu dilapor mengakui tidak mempunyai maklumat mengenai keberadaan Jho Low.

Baca juga Sah Jho Low ada di Macau, bebas bergerak di Hong Kong

Baca juga Anak derhaka betul! Sudahlah berhutang sebab judi, hilang begitu saja, ibu bapa pula resah diburu along