Malaysia Dateline

Penyokong kecewa dengan keputusan Mujahid terhadap Asyraf Wajdi

Susulan kes saman yang difailkan Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa terhadap Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi, diselesaikan secara baik ramai dalam kalangan penyokong Pakatan Harapan iaitu AMANAH menzahirkan rasa kecewa.

Ini kerana isu yang dicanang Asyraf Wajdi adalah isu Tabung Haji yang dilihat bukanlah isu kecil di mana ia telah menimbulkan kemarahan dalam kalangan orang Melayu Islam terhadap Menteri Agama ketika itu, Dr Mujahid.

“Isu Tabung Haji ini bukan isu kecil, ia telah menimbulkan kemarahan menggila oleh orang Melayu kepada Menteri Agama pada ketika itu.

“Ini semua berpunca daripada tindakan pemimpin seperti Asyraf Wajdi yang mencipta persepsi jahat dengan kisah dongengnya berkaitan isu Tabung Haji.

Penyokong kecewa dengan keputusan Mujahid terhadap Asyraf Wajdi
Mujahid terima keputusan Asyraf Wajdi iaitu setuju tarik balik tuduhan terhadap beliau

“Mujahid berjiwa besar, namun kadangkala aku rasa terlalu berjiwa besar,” kata Faeez Azahar.

Sebelum itu, Mujahid melalui facebooknya berharap pihak lain tidak lagi mencetuskan kemarahan dan kebencian khususnya kepada sahabatnya Asyraf Wajdi.

Kata Mujahid, mereka perlu menghormati prinsip lebih besar iaitu islah perdamaian lebih baik.

“Pilihan itu harus menjadi benchmark bukannya berterusan dalam kebencian dan permusuhan selamanya. Semoga semua kita menyusuri jejak Rahmatan Lil Alamin mengambil berkat Jalan Rasullallah,” ujarnya.

Dengan perkongsian posting itu, Mujahid dihujani komen-komen kecewa daripada penyokong AMANAH antaranya menyifatkan Mujahid terlalu berlembut dengan pemfitnah.

“Yb terlalu berlembut dgn pengfitnah.. sampai bila2 pun mereka xkan insaf.. lepas ni buat pulok.. sepatutnya teruskan saman supaya menjadi pengajaran kpd mereka dan kepada pemfitnah yg lain,” komen M Rajoli Al Qlantani.

“Sejak dulu ambe dah tau endingnya begini, tapi ramai yg tak tau dan masih sakit perut lagi sebab makan pengat taik yg Dr Asyraf masak tu,”kata Ali Hanafiah Mohamed.

“Toya lah…. orang bawah jenuh cover hang, senang2 hang pi buat setel…,”komen Rosly Yusof.

“Fitnah dah tertanam. Nak pulihkan bukan mudah,” komen Mady Abdul Sani sambil meletakkan emoji sedih.

“Banyak kali dato difitnah dan dihina tp masih berlembut dgn puak2 ni sdgkan mereka tidak pernah insaf,”kata Mohd Azizi Ahmad.

“Anda memang berjiwa besar bersedia memaafkan orang yang telah memfitnah kamu. Tetapi kerana fitnah itu akhirnya rosak dan berpecah-belah masyarakat yang mempercayainya,” komen Rosli Abdul Ghani.

Tidak kurang juga ada yang memuji sikap berjiwa besar Mujahid terhadap Asyraf Wajdi.

“Tahniah Datuk Seri. Yang batil akan tewas jua,” komen Fazzly Hussyn.

“Alhamdulillah. Semoga Allah Swt melimpahkan rahmat dan kesejahteran keatas…Dr,” kata Su Suraya.

“Terbaik YB…YB seorang yg berhati mulia dan berjiwa besar…,” kata Mizi Yahaya.

Lebih 500 komen yang ditanggalkan para penyokong di posting berkenaan dan lebih 240 telah dikongsi.

Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah merekodkan penghakiman persetujuan selepas bertemu kedua-dua pihak di kamar mahkamah hari ini.

Dalam persetujuan tersebut, Asyraf Wajdi selaku defendan bersetuju untuk memadam dan menarik balik hantaran di Facebook beliau tentang dakwaan penjualan aset-aset strategik Lembaga Tabung Haji (TH) bernilai RM2.6 bilion.

Mujahid berharap tidak lagi wujud sebarang tohmah oleh mana-mana pihak yang mengaitkan dirinya dengan sebarang dakwaan kononnya beliau telah meluluskan penjualan saham Tabung Haji di dalam syarikat Tenaga Nasional Berhad ketika beliau menjawat jawatan sebagai Menteri Agama.

Baca juga: Kes diselesai cara baik, Asyraf Wajdi setuju tarik balik tuduhan terhadap Mujahid