Malaysia Dateline

Saintis beri amaran dunia akan kehabisan makanan pada 2050

Beberapa saintis memberi amaran bahawa dunia diramal akan kehabisan makanan sepenuhnya menjelang tahun 2050, lapor Agensi semalam.

Berdasarkan kajian dan analisis, mereka menyatakan bahawa krisis makanan global itu diramal berlaku dalam tempoh 27 tahun dan 251 hari lagi, manakala pengiraannya bermula pada 24 April 2022.

Ahli Sosiobiologi, Edward Wilson berkata, manusia memerlukan dua planet bumi untuk memenuhi keperluan manusia semasa.

“Bumi mempunyai had kapasiti dalam membekalkan sumber makanan kepada manusia. Walaupun seluruh manusia menukar diet menjadi vegetarian, tanah-tanah ladang di Bumi masih tidak dapat memenuhi keperluan tersebut.

“Populasi dunia akan menjadi terlalu besar untuk mencari makanan yang semakin sedikit,” katanya.

Menurutnya, pada masa itu bumi akan dihuni oleh hampir 10 bilion orang dan permintaan makanan akan meningkat sebanyak 70 peratus berbanding pada tahun 2017 yang lalu.

“Had kepada bilangan orang yang boleh mencari makan di bumi ditetapkan pada 10 bilion sahaja. Itu angka maksimum,” ujarnya lagi.

Pakar-pakar berkata, jangka masa itu adalah berdasarkan perbandingan kadar pengambilan makanan semasa yang kini berlebihan dan pertumbuhan populasi manusia di Bumi.

Statistik itu menunjukkan bahawa manusia perlu menghasilkan lebih banyak makanan dalam tempoh 40 tahun akan datang berbanding pengeluaran makanan sejak 8,000 tahun lalu.

“Tidak mungkin semua orang bersetuju untuk berhenti makan daging, jadi takat maksimum sebenar adalah lebih rendah daripada 10 bilion. Tambahan pula, pengambilan makanan berlebihan dan pembaziran makanan berlaku setiap hari. 

“Sebagai contoh, jika seluruh penduduk dunia memiliki diet yang sama dengan rakyat Amerika Syarikat (AS), Bumi hanya boleh membekalkan makanan kepada 2.5 bilion orang.

“Dunia boleh memberi makan kepada populasi lebih besar jika manusia tidak memakan daging kerana tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan daging jauh lebih banyak berbanding makanan lain. Sebagai contoh, kita memerlukan lebih 75 kali tenaga untuk menghasilkan daging berbanding jagung,’’ tambah Wilson.

Saintis-saintis lain turut sebulat suara menyokong amaran tersebut. Antara mereka ialah Profesor Julian Cribb yang menulis buku mengenai ramalan krisis itu.

“Ini adalah krisis makanan global yang saya tidak fikir ada jalan keluar daripadanya. Ia berlaku lebih pantas berbanding perubahan iklim.

Di samping itu, para saintis juga menyebut bahawa pengeluaran makanan perlu berganda agar manusia boleh memakannya.

Malah, kenaikan harga makanan mungkin akan meningkat dengan cepat.

Baca juga: KL banjir lagi: Tiga tahun kerajaan kaji punca, netizen tanya bila nak mula gerakkan kerja