Usahawan kosmetik biadab, orang ramai puas hati pagar kedai kena cabut MBPG

Oleh WAN SITI AMINAH

Respons pantas Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) merobohkan penghadang laluan kaki lima di premis milik usahawan kosmetik mendapat pujian dari orang ramai.

Masyarakat Malaysia meluahkan rasa puas apabila tindakan usahawan kosmetik yang mementingkan diri itu mendapat balasan yang setimpal.

Baru-baru ini, usahawan wanita yang dikenali sebagai Kak Long Ayu Rania itu dengan sombong mempertahankan keputusannya membina pagar di hadapan premis miliknya itu.

Pengusaha yang berpangkalan di Pasir Gudang, Johor itu memarahi sebuah portal yang menyiarkan gambar penghadang jalan di kedainya.

Menurutnya, ‘admin’ portal dengan sengaja menularkan gambar tanpa usul periksa demi meraih perhatian dan keuntungan.

Namun, Ayu Rania mula membangkitkan amarah orang ramai apabila menjawab pertanyaan mengenai kemudahan orang kelainan upaya (OKU) dengan biadab.

“Macam mana OKU berkerusi roda nak lalu kaki lima tu?,” soal seorang pengguna.

Rania dengan tidak bertimbang rasa mencadangkan mereka untuk memilih laluan lain atau meminta bantuan orang untuk ‘mendukung’ golongan OKU itu.

“Lalu la jalan lain. Bukan tiada jalan lain lagi kat sini. Petak parking khas orang cacat pun ada. Kalau kau datang sini ramai je nak tolong dukung kau. Datang je sini jangan nak sibuk semak komen sekali dengan orang yang tidak tahu apa-apa,” ujar Rania.

Rata-rata pengguna sosial media juga mencadangkan agar pelanggan kosmetik berhenti membeli sebarang produk yang dijualnya sebagai tanda boikot.

“Pagar dah cabut. Sekarang dah boleh berhenti ‘support’ perniagaan dia pulak, jangan bagi muka orang biadab macam ini,” kata seorang pengguna.

“Rating terus jatuh satu bintang. Tulah orang buka bisnes, kau pun nak juga tapi tak sedar diri tu bodoh tepu. Jangan main main dengan netizen Malaysia.” Komen pengguna lain.

Baca juga: Guru Jadi Hero Terjun Laut Selamatkan Murid, Netizen Cadang Beri Pingat Penghargaan